čtvrtek 31. května 2007

„Zelený“ software

„Zelené iniciativy“ jsou dnes stále častěji na pořadu dne. S tím, jak všichni pociťujeme změny klimatu, které souvisí s chováním lidí na Zemi, začínají si firmy uvědomovat, že se pro ně v této oblasti otevírá nový trh. Jeden z našich klientů z oblasti IT se o tom v nedávné době přesvědčil.

Společnost LLP, která poskytuje komplexní IT řešení a služby, požádal jeden z jejích potencionálních zákazníků o vytvoření nového modulu pro software expense@work a time@work, které sledují čas a náklady zaměstnanců na jednotlivé aktivity a umožňují efektivní řízení společností podnikajících v sektoru profesionálních služeb. Nový modul, o který potencionální zákazník projevil zájem, souvisí právě se sledováním negativních vedlejších efektů lidského chování na životní prostředí. Dosavadní podoba software sice umožňovala zjistit např. kolik kilometrů zaměstnanec nalétal, ujel autem, autobusem nebo vlakem, ale klient si přál v tomto směru informace podrobnější. Nový modul tak umí přesně vyčíslit, kolik CO2 zaměstnanec svými aktivitami vyprodukoval neboli jaká je jeho uhlíková stopa (Carbon Footprint). Každý zaměstnanec se tak dozví přesnou hodnotu negativního vlivu své činnosti na životní prostředí a získá tím pádem důležitou zpětnou vazbu. V rámci firmy pak bude možné výsledky porovnat a motivovat zaměstnance tak, aby se svým chováním dostali na co nejnižší možné hodnoty a celá firma se přiblížila „zelenému“ ideálu

Jenom mě napadá, že by mělo být jasně řečeno, že nějaká zátěž bude z naší činnosti vyplývat vždy, aby si některý ze zaměstnanců nevzal za své rčení Kdo nic nedělá nic nezkazí :)

Žádné komentáře:

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.