středa 23. května 2007

Lež má krátké nohy – ale rychlé

O tom jak dokážou informace hýbat světem se minulý týden přesvědčila firma Apple. Během šesti (!!) minut ztratila téměř 4 miliardy USD díky poplašné, a jak se vzápětí ukázalo nepravdivé, zprávě.

Lavinu odstartoval internetový server Engadget, který uveřejnil znění interního e-mailu od vedení Apple zaměstnancům ve kterém stálo, že se o měsíce opozdí uvedení dvou nejočekávanějších produktů firmy, a to operačního systému Leopard a mobilního telefonu iPhone. Mobil se místo června měl objevit až v říjnu a na Leopard by si zákazníci počkali až do ledna 2008. Internetový server Engadget se přesvědčil, že zpráva skutečně pochází od Apple a informaci zveřejnil v 11:49 východního času. Akcionáři a na tyto zprávy zareagovali okamžitě a v 11:56 začali masově prodávat akcie Apple. Během šesti minut klesla hodnota akcí z 107,89 USD na 103,42 USD. Celkově tak firma přišla o čtyři miliardy USD.

Jak tomu už bývá, se nakonec ukázalo, že zpráva nebyla pravdivá. Když Engadget uveřejnil update, ve kterým vysvětlil i původ poplašné zprávy, i hodnota akcií Apple se vrátila do normálu. Původní e-mail sice skutečně pocházel z Apple, šlo však o falešnou informaci. Někdo zřejmě pronikl do e-mailového systému Apple a rozeslal e-mail na zaměstnance firmy. Ať už to byl někdo, kdo se chtěl firmě pomstít, nebo chtěl poukázat na nedostatečný bezpečnostní systém jedné z největších světových firem a otestovat reakci veřejnosti, záměr se povedl.

Kauza zároveň dokázala ještě jednu věc, a to rychlost a obrovskou moc zpráv šířených po internetu. Zdokonalují se také metody podvodníků – vzpomeňme si na nigerijské e-maily, které před několika lety obletěly svět. Kolik lidí se nechalo nachytat, i když bylo tolik otazníků kolem původu a obsahu zpráv? U Applu byl zdroj důvěryhodný a i obsah se zdál být hodně hodnověrný. Co to bude příště?

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

O tom som cital aj na http://www.techcrunch.com/2007/05/16/engadget-knocks-4-billion-of-apple-market-cap-on-bogus-iphone-email/
Kupit tak akcie v tych siestich minutach, tak som vo vate:)

Anonymní řekl(a)...

O tom to mozna cele bylo, nekdo potreboval rychle vydelat. leto a cas dovolenych se blizi, takze si vymyslel plan a vyuzil k tomu Apple:)

Anonymní řekl(a)...

další důkaz o pochybné hodnotě peněz.

za 6 minut ani nezmizelo ani nevzniklo NIC. Pouze virtuální peníze změnily svoji virtuální "hodnotu" ... a někdo se napakoval, zatímco jiný zchudl. Oba virtuálně. Obávám se, že pokud svět stojí už pouze na těchto ekonomických hliněných nohách, tak to s náma (všema) jenou půjde hodně z kopce.

Přestože burzovní grafy budou vykazovat trvalý a stabilní růst ekonomiky :D !

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.