středa 18. června 2008

Nový digitální předěl: mobilní zaměstnanci posilují své postavení

Méně než pětina firem (17%) umožňuje všem svým zaměstnancům pracovat pružně každý den, i když 94% evropských pracovních sil takovou možnost očekává. Tento fakt představuje rostoucí riziko v celé Evropě, protože téměř třetina zaměstnanců (31%) říká, že by změnilo zaměstnání kvůli možnosti pružné práce. Tyto závěry ukázal nový nezávislý průzkum zadaný společností Avaya.

Průzkum s názvem Flexibilní práce v Evropě a v Rusku bere v úvahu názory více než 3 000 zaměstnanců napříč Evropou. Podle těchto údajů společnosti Avaya riskují firmy nejen ztrátu významné konkurenční výhody, ale zároveň i spokojené a produktivní zaměstnance.
Podle průzkumu by více než tři čtvrtiny (78 %) evropských zaměstnanců uvažovalo o změně zaměstnavatele výměnou za pružné pracovní praktiky a technologie a 94% dotázaných odpovědělo, že tuto možnost požadují po svém zaměstnavateli.
Nejedná se jen o rodiče s dětmi, které požadují pružnou pracovní dobu. 78 procent dotazovaných uvedlo, že by byli připraveni pokračovat u svého zaměstnavatele po odchodu do důchodu, pokud by měli možnost pružné pracovní doby. To by mohlo případně vytvořit rozsáhlou a velmi vzdělanou pracovní sílu, který by pomohla efektivně zvládnout problematiku kvalifikační mezery mezi generacemi i stárnutí pracovních sil.
„Digitální předěl vznikal mezi těmi, kteří měli přístup k technologiích, a těmi, kteří ho neměli,“ řekl Josef Havaš, ředitel Avaya v České republice. „Tato zpráva ukazuje novou digitální propast: mezi firmami, které maximálně využívají produktivitu a efektivitu a přitom si udržují nejlepší zaměstnance a firmami, které vystavují své podnikání riziku, protože nemají technologie, jež by podporovaly, co zaměstnanci požadují.“

Mezi další výstupy průzkumu patří:
• 30% vyšších manažerů si myslí, že pružné pracovní podmínky a technologie zvyšují konkurenceschopnost a úspěšnost v globálním měřítku;
• malé a střední podniky nabídnou pružné pracovní podmínky s výrazně menší pravděpodobností (57 %) než velké podniky (74 %);
• téměř polovina (44 %) zaměstnanců si myslí, že společnost, která nepoužívá pružné pracovní podmínky, zůstává u zastaralých pracovních způsobů;
• více než jedna třetina (35%) z těch, kteří pracují ve firmách, jež neumožňují pružnou práci, věří, že jejich zaměstnavatel disponuje technologiemi, aby to umožnil, ale rozhodl se je nevyužít.
Pro účely tohoto průzkumu byla pružná práce definována jako situace, v níž zaměstnanci nemusí pracovat určený počet hodin nebo na svých pracovištích, ale místo toho si mohou sami rozvrhnout svoji pracovní dobu a určit místo výkonu své práce.

Žádné komentáře:

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.