úterý 30. října 2007

Konference Gender a marketing

Read more!

Konferenci „Gender a marketing“ organizuje Gender Studies, o.p.s. 14. listopadu 2007 (od 10 do 15 hodin) v Salla Terreně Břevnovského kláštera v Praze 6.

Konference by měla do českého (odborného i laického) povědomí uvést dosud poměrně přehlíženou problematiku propojení marketingu a genderu, případně genderové senzitivity, a rozpoutat diskusi na toto téma.

Více informací najdete na stránkách Gender Studies
Níže najdete podrobný program konference.


pátek 26. října 2007

Nemůžete zastavit to, co přichází

Read more!

Na nejsevernějším cípu Ameriky leží městečko Barrow. Každou zimu toto nehostinné místo na 30 dnů ovládne tma, mráz a samota. Letošní zima však přinese i smrt.
A Oni se blíží rychle. Překračují zamrzlou tundru a cestou odřezávají komunikace a únikové cesty. Obyvatelé městečka Barrow nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví vampíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Nekonečná noc a nekonečná zásoba krve a masa. V mrazivém vzduchu se vznáší jen strach a naděje se vypařuje tak rychle, jak na sněhu stydnou rozsápaná těla. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben a jeho žena Stella bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy?


Distribuční společnost Blue Sky Film přináší do českých kin hororový film
30 DNÍ DLOUHÁ NOC, který byl natočen podle stejnojmenné kultovní komiksové předlohy, jejímiž autory jsou Steve Niles a Ben Templesmith. A protože nás film velmi zaujal a protože Blue Sky Film patří mezi naše klienty, tak vám tady o tom filmu něco napíšem.

V hlavní roli snímku 30 DNÍ DLOUHÁ NOC, jehož režisérského vedení se ujal David Slade, zazářil herec Josh Hartnett, známý například z filmu Pearl Harbor nebo Sin City. Po jeho boku se dále objevili Melissa George, Danny Huston, Ben Foster, nebo Mark Boone Jr. Film bude v českých kinech ke shlédnutí od 1. listopadu, takže se můžete těšit, že to už opravdu přichází...

Snímek, který je kritiky považován za návrat hororového komiksu, svým ztvárněním vybočuje z klasického pojetí upírských příběhů. Děj se odehrává na nejsevernějším cípu Ameriky, který je každoročně v zimně zahalen do 30 dní trvající tmy. Letošní zima však přináší i smrt, kterou obyvatelé místního městečka nemohou zastavit. Řádění krvežíznivých upírů za sebou nechává jen strach a rozsápaná těla. Nekonečná noc poskytuje upírům něco o čem snili – nekonečnou zásobu krve a masa. Městečko se před věčnou tmou snaží zachránit dva lidé, kteří přežili první krvavý útok. Je to příběh zábavný i strašidelný, přesto velmi jednoduchý a celý postavený na postavách a jejich charakterech.

„Příběh upírů vracejících se do aljašského Barrow pokaždé, když slunce zapadne na celý měsíc, nás okouzlil,“ přiznává producent Rob Tapert, který spolu se Samem Raimim založil společnost Ghost House Pictures, aby mohli přenést komiksový příběh na filmové plátno. „Tento projekt v nás od počátku vyvolával vzrušené emoce. Přinášel přesně to napětí, které jsem jako mladý kluk na hororech zbožňoval, a které mám stále rád; Pro Sama a mě je film 30 dní dlouhá noc návratem do období našich začátků, do časů filmů Smrtelné zlo (The Evil Dead).“

Film 30 DNÍ DLOUHÁ NOC uvádí Columbia Pictures ve spolupráci s Ghost House Pictures a Dark Horse Entertainment.

Na ukázku z filmu se můžete podívat tady




čtvrtek 25. října 2007

Internetová revoluce v hudebním průmyslu

Read more!

Roky poté co se objevil Napster se svým „revolučním“ sdílením hudby, velké hudební značky stále pokračují v intenzivním boji s piráty. Asociace reprezentující velké hráče, jako je Capitol Records a Sony BMG, slavila tento měsíc své první velké vítězství na právní frontě – pokuta 222 000 dolarů pro ženu z Minnesoty, která byla shledána vinnou ve věci nelegálního sdílení hudby přes internet. Avšak málokdo věří, že jedno takové vítězství zvrátí neustále rostoucí trend počtu lidí, kteří si vyměňují hudbu na internetu. Většina z nich považuje volně šířitelnou (bezplatnou) hudbu za své právo.

I proto odborníci stále častěji radí hudebním značkám a muzikantům – naposledy v diskusním panelu organizovaném hudebním serverem http://www.cmj.com/ v New Yorku - když nemůžete vyhrát boj proti sdílení hudby na internetu, uznejte, že volně šířená hudba je trendem budoucnosti a snažte se získat nad tím kontrolu. Kapely a hudebníci by podle nich měli zvážit „volné“ zpřístupnění své hudby na internetu jako způsob vybudování věrné komunity fanoušků. Své příjmy by poté měli realizovat z dalších zdrojů, jako je například prodej vstupenek, triček a dalších propagačních předmětů.

Jednou z hvězd, která úspěšně provozuje tento model je Prince. V roce 1994 ukončil svůj kontrakt s firmou Warner Music a následně šokoval hudební průmysl tím, když distribuoval své nejnovější album s britskými novinami. Prince také od počátku podporoval model sdílení obsahu P2P a byl jedním z prvních hudebníků prodávajících svou hudbu přes internet. Nyní tento příklad následuje Madonna, která odešla od Warner Music a podepsala desetiletý kontrakt v hodnotě 120 milionů dolarů s firmou Live Nation, která se specializuje na pořádání koncertů. „Podstata hudebního byznysu se mění a já na to musím reagovat,“ prohlásila k tomu Madonna. I když smlouva bude vyžadovat od Madonny vydání tří nových alb, hlavním cílem je zvýšení počtu turné a koncertů a rozšíření prodeje předmětů, které může pod svojí značkou prodávat fanouškům. Live Nation získala práva na vše od Madonnina webu, přes DVD, hudebně zaměřené televizní a filmové projekty až po firemní sponzoring.

Ale i na „volné“ hudbě se dají vydělat peníze. Důkazem je například arizonská kapela The Format , která vsadila na věrnost svých fanoušků a přestala vydávat alba tradičním způsobem. Jejich album „Snails“ bylo už v roce 2005 dostupné pouze online a na koncertech. A když v roce 2006 opustili Atlantic Records a postavili se na vlastní nohy, jejich nové album „Dog Problems“ uniklo na internet dva měsíce před jeho oficiálním vydáním. Místo toho, aby díky sdílení jejich alba přes internet přišli o veškeré příjmy, rozhodla se kapela velmi rychle změnit strategii a nabídla CD na svém webu za pouhých 8 dolarů. V průběhu první hodiny prodali 600 kusů a za první měsíc celkem 2000. Věrní fanoušci byli ochotní zaplatit za „digitální“ album, i když mohli tuto hudbu získat zdarma na internetu.

No a konečně tento měsíc šokovala kapela Radiohead hudební průmysl i své fanoušky rozhodnutím zpřístupnit své nové (sedmé) album „In Rainbows“ na internetu. Jejich rozhodnutí nabídnout album za cenu, kterou si určí zákazník, je bezprecedentním příkladem toho jak kapely mohou díky věrným fanouškům vydělat peníze na digitální hudbě a navíc získat zdarma výraznou popularitu. Radiohead oznámila svůj krok pouze na internetu, bez jakéhokoliv předchozího upozornění a šokovala jak fanoušky, tak média. Fanoušci udělali z možnosti „zaplať kolik chceš“ jakýsi test loajality a přibližně dvě třetiny z nich zaplatily za album v průměru 5-8 dolarů. I když je to zhruba polovina toho, kolik stojí běžné album na iTunes, je potřeba vzít v úvahu následující:
1) Když si přibližně 1,2 milionů fanoušků stáhlo (a zaplatilo) CD v prvním týdnu od uvedení, řada z nich nikdy před tím tuto hudbu neslyšela a přesto byli ochotní za ni zaplatit.

2) Kapela vydala album sama, čímž získala celou sumu v odhadované výši 6-10 milionů dolarů, které utržili za první týden. Pokud by album vydávali přes hudební vydavatelství, museli by prodat desetkrát tolik alb, aby utržili stejnou částku.

3) I když někteří fanoušci vyjádřili nespokojenost se sníženou kvalitou stažené hudby (nižší kvalita než CD, avšak vyšší než hudba z iTunes) a s vyjádřením, že digitální vydání alba bylo jen propagací na klasické CD, kapela už získala více než 700 000 objednávek na připravovanou speciální edici „discbox“. Ta bude stát 81 dolarů a kromě samotného alba na CD a dvou vinylových deskách bude obsahovat ještě druhé CD s dalšími skladbami a digitálními fotografiemi a vázanou knihu s texty a obrázky.

4) Digitální album obsahuje jenom 10 skladeb, což je výrazně méně než běžné CD – to znamená, že kapela vyprodukovala méně materiálů, ale propaguje a prodává ho jako běžné album. Speciální edice bude obsahovat dalších 8 písní, takže řada fanoušků si ho bude chtít později koupit.

5) Na listopad kapela plánuje vydání klasické CD verze tohoto alba, která bude dostání v běžných ochodech, a předpokládá se že i navzdory k dostupnosti online verze se bude dobře prodávat.

Další kapely také plánují podobný postup. Krátce po Radiohead, kapela Nine Inch Nails oznámila odchod od Interscope Records a přesun k přímým vztahům s posluchači. Kapela Oasis právě uvedla singl “Lord Don’t Slow Me Down” který je jako první dostupný pouze na internetu.

Co to všechno znamená? Znamená to, že chytrý marketing může pomoci hudebnímu průmyslu dostat se zpět na výsluní. Také to, že kapely, které si vezmou svou hudbu zpět do vlastních rukou, místo toho aby ji svěřily vydavatelským firmám používajícím zastaralé metody, na tom můžou vydělat. Znamená to, že vydávat hudbu ve chvíli kdy o ni zákazníci stojí a způsobem, který jim dá pocit, že za své peníze dostávají něco hodnotného nebo něco navíc, se stává novou realitou hudebního světa.

úterý 23. října 2007

Co se děje v PR od 16. do 22. října

Read more!

Z humanitární cesty Paris Hilton do Rwandy bude reality show. Uživatelé MySpace mohou volat přes Skype přímo ze svých stránek. Nedostatek vedoucích pracovníků přivádí firmy po celém světě do krizové situace.


Z humanitární cesty Paris Histon do Rwandy bude reality show

Paris Hilton chce svou humanitární cestou do africké Rwandy pozměnit svou image. Pod záštitou charitativní organizace za měřené na děti - Playing for Good - a za doprovodu filmového štábu bude ve Rwandě navštěvovat školy a zdravotnické zařízení. Z natočeného materiálu pak organizace vyrobí reality show s názvem The Philanthropist, kde se objeví celebrity, které se snaží pomoci lidem v chudých zemích.

Zdroj: Reuters



Uživatelé MySpace mohou volat přes Skype přímo ze svých stránek

Populární komunitní server MySpace nabídne svým členům bezplatné volání přes internet prostřednictvím nového nástroje založeném na službě Skype. Uživatelé Skypu budou moci jediným kliknutím na příslušné tlačítko na své stránce na MySpace uskutečnit hovor na počítač či telefon dalšího člena, takže se mohou spojit s lidmi v rámci své sítě dokonce i tehdy, když nejsou online. Služba bude přístupná od listopadu v celkem 20 zemích.

Zdroj: Associated Press



Nedostatek vedoucích pracovníků přivádí firmy po celém světě do krizové situace

Ze studie společnosti IBM vyplynulo, že firmy celosvětově čelí krizi z důvodu nedostatku vedoucích pracovníků. Je to důsledek toho, že tzv. generace baby boomers odchází do penze a noví lidé díky rychlému růstu asijských trhů nemají čas rozvinout schopnosti, které jsou na vedoucí pozice potřeba. S odchodem baby boomers odejdou z firem i hodnotné znalosti a mezinárodní společnosti budou muset najít způsob, jak přivést do firmy lidi, kteří povedou jejich obchody na rozvíjejících se trzích v Indii a Číně.

Zdroj: Reuters

čtvrtek 18. října 2007

A zase ta globalizace

Read more!

Tak, je zde globalizace. Všichni o ní víme, v médiích se vyskytuje 50x denně, na venkově na ní nadávají, rostoucí generace manažerů globálních firem si mne ruce ze skvělých pracovních příležitostí, lidé spokojeně nakupují. Vypadá to, že globalizace, jako poměrně nový společenský fenomén hýbe světem, jen ti nepřizpůsobivý ji špatně snášejí. Kde se stala chyba? Asi před 200 tisíci lety! To začala první známá globalizace.

Homo Sapiens se tehdy rozšířil po celém světě. Těžko říci, jaké důvody ho k tomu vedly a jak těžké to měl, výsledek byl již v té době rozporuplný. Člověk rozumný sice během několika desítek tisíc let osídlil celý svět, ale zároveň zdatně potřel své příbuzné, lidi neandrtálské. Z pohledu péče o přírodu se také nevyznamenal, protože snědl všechny mamuty. Čas plynul pomalu, ale zrychloval. Dalším globalizačním pokusem byla například Římská říše, která zdárně pohltila většinu Evropy. Měla již všechny rysy dnešní globalizace: Najatí zahraniční manažeři, společné zákony, mezinárodní vojenské síly i pohyb zboží a pracovních sil.

Optimisticky pro Čechy vypadala globalizace ve 14. století za vlády Lucemburků. Tehdy se Karel IV (který se jmenoval ve skutečnosti Václav), víceméně shodou okolností v roli českého krále a císaře římského rozhodl pro pragocentrismus. Těžko říci, zda ho k tomu vedly nějaké praktické důvody nebo pouze vzor k otci Janu Lucemburskému. Ten totiž Čechy využíval zejména jako středověký bankomat. V té době také kvetl mezinárodní obchod, královské dvory v Evropských zemích se hemžili šlechtici z ciziny a mezinárodní vojenské síly podnikaly křížové výpravy. V dobách míru potom šlechtici spravovali dobytá území a vlivem toho byli k zastižení doma tak jednou za dva roky. Globalizovalo se i vzdělání a věda, aktivně se zapojovala také církev. Velmi známá je služební cesta Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Později nás Tycho de Brahe učil poznávat hvězdy a kámen mudrců, zatímco Komenský vzdělával polovinu Evropy.

Globalizační trend pokračoval se zámořskými objevy, osidlováním všech kontinentů Evropany, kteří za pár desítek let stihli to, na co Homo Sapiens potřeboval sto tisíc let. Dvacáté století přineslo rychlou výměnu informací a celý kolotoč zrychlil. Ale nic nového, stopy globalizace nás provázejí od počátků lidstva. Bez ní bychom asi neměli papír a kancelářích by rušil tlukot majzlíků a hliněných destiček, místo kola by se možná ujaly odrážecí saně. Nelze zapomenout ani na hedvábí, brambory (i když pro mě Kolumbus mohl přivézt něco jiného), vinnou révu, kaviár, latinsko-americké tance a další veskrze nepraktické, ale příjemné věci. Občas se stane také to, že s globalizací něco zmizí, podobně jako neandrtálci a mamuti. Poslední novodobou etapu nepřežily spíše pověry jako zlaté české ručičky, německá přesnost nebo anglická rozvážnost. Globalizace tu zkrátka byla a je, nemůžeme z ní vinit jen velké firmy. Skoro každý člověk se jí účastní a přispívá, velikost jeho přínosu se pozná bohužel jen s určitým odstupem. Je jen na nás, jestli ten odstup dokážeme mít.

pondělí 15. října 2007

Co se děje v PR od 9. do 15. října

Read more!

MF Dnes zahájila nový projekt „Studenti čtou a píši noviny“. Radiožurnál zahájil novou kampaň. Sony Bravia rozšiřuje svoji sérii reklam. Tesco zahajuje prodej bio produktů.

MF Dnes zahájila nový projekt „Studenti čtou a píši noviny“

Cílem tohoto projektu je přivést studenty ke čtení denního tisku a nabídnout jim možnost spolupodílet se na vydávání deníku MF Dnes. V rámci projektu dostává 18 780 studentů ze 317 středních škol každý den výtisk MF Dnes, se kterým v průběhu výuky českého jazyka, zeměpisu či dějepisu pracují. V následujících 14 dnech se též mohou studenti podělit o své názory se čtenáři tohoto deníku v regionálních přílohách MF Dnes.

Zdroj: idnes.cz


Radiožurnál zahájil novou kampaň

Na základě snížené poslechovosti této stanice se Radiožurnál rozhodl zahájit novou kampaň za účelem opětovného získání svých ztracených a nových posluchačů. Kromě zpřehlednění ranního vysílání se Radiožurnál snaží dostat do podvědomí promoakcí, během níž bude v průběhu října rozdávat plátěné nákupní tašky s motivy říjnové kampaně.

Zdroj: Radio TV a Marketing a média

Sony Bravia rozšiřuje svoji sérii reklam


Sony Bravia již uvedla dva televizní spoty, které byly tak úspěšné, že si je lidé dále přeposílali prostřednictvím internetu. O tento jev – aby se reklama šířila virálně se snaží mnoho firem a často bezúspěšně, ale společnosti Sony Bravio se to podařilo již dvakrát. Bude i tato třetí reklama tak úspěšná? Posuďte sami.
Spot s názvem Play-Doh, který se točil celý víkend v New Yorku připravovalo 3 týdny 40 animátorů a na jeho výrobu se použilo 2,5 tuny materiálu (plastelíny). Hudbu k reklamě zajistili Rolling Stones s písní „She's A Rainbow“.

Zdroj: Stratégie SK

Tesco zahajuje prodej bio produktů


Bio produkty nyní zažívají velký boom a tak stále více prodejen uvádí na trh své vlastní produktové řady biopotravin. Tesco následuje své konkurenty a přináší na trh novou produktovou řadu bio potravin „Tesco Organic“. Součástí propagace nové řady biovýrobků budou i ochutnávky a průzkumy spotřebitelských názorů, jež budou přímo v obchodech probíhat během prvních týdnů prodeje.

Zdroj: Tesco a Q magazin

úterý 9. října 2007

Vaši zákazníci, vaše komunita

Read more!

Marketing se od svého vzniku zabývá jedinou myšlenkou. Doručit atraktivní informaci k příjemci, který se podle ní rozhodne, co si koupí, čemu uvěří. Nejen, že se mění cesty, jak lidi oslovit, neustále se mění také názor, kdo je ten správný příjemce.

V ranných dobách marketingu to byli prostě zákazníci. Zákazník, co si koupí správný prací prášek, zákazník, který sleduje placené kanály televize, zákazník obdivující nový model rodinného auta. Televize, noviny, časopisy, doplněné reklamou ve městech a na proklínaných billboardech. Toto zažité schéma zůstalo dlouhou dobu nezměněno. Slovo zákazník bylo téměř magickým zaklínadlem. Jen nefungoval, zejména u firem. Rozhodování ve firmě je totiž podřízeno zcela jiným pravidlům. Kdo ze zaměstnanců si chtěl do firmy něco koupit, například novou kopírku, jistě dosvědčí, jak těžké je přemluvit šéfa.

Ve sféře business to business se proto ujalo označení decision maker, člověk který o nákupu rozhoduje. Bohužel, z pohledu zaměstnance, ten který rozhoduje, není ten, který novou kopírku potřebuje. To vede ke štěpení sil, marketing oslovuje nejen decision makera, ale musí komunikovat také s budoucím uživatelem. Každý má jiné potřeby, jiné vnímání reality, platí na ně jiné argumenty. Teoreticky to znamená zdvojnásobit reklamní rozpočet. Aby toho nebylo málo, složité vztahy firem vytvořili skupinu tzv. stakeholders. Tímto ne zrovna českým pojmem, který bohužel nemá vhodný ekvivalent, jsou označovány všechny osoby, instituce či organizace, které mají vliv na chod firmy nebo jsou jejím fungováním ovlivněni. Skupina stakeholders označuje zákazníky, akcionáře, zaměstnance, obchodní partnery, dodavatele, zástupce státní správy a samosprávy, zájmové skupiny, média, odbory a mezinárodní organizace. Všichni tito lidé, přestože v řadě případů nemají důvod si něco kupovat, vnímají marketingové aktivity firmy a podle jejich přijetí mění svůj postoj vůči firmě. Na nich logicky závisí úspěch firmy.

Zdálo by se, že zákazník ztratil svoji rozhodující sílu a je pouze malým kolečkem v rozjetém stroji. Není to pravda. Zákazníci mají silné spojence. Obchodníky a poskytovatele služeb. Na jejich straně to nejsou nákupčí, kteří kalkulují s maržemi a pozornostmi od výrobce, jsou to normální prodejci a prodavači, kteří buď s produktem sympatizují a nebo ne. Na nich je jestli jej zákazníkům doporučí. Podobný vliv mají také servisní technici. Jistě to znáte i vy: „Tu lednici opravíme a ještě deset let vám bude šlapat jako hodinky“. Nebo „Tyhle televize nevydržely nikomu, kupte si raději jinou.“ Tito lidé vytvářejí sounáležitost zákazníků se značkou či výrobcem, podobně jako dopravci nebo pracovníci ve skladech. Sebelepší výrobek, u kterého se rozpadá obal, nemá šanci na úspěch. Skladníci prostě řeknou svému nákupčímu: „Je s tím problém, to už nikdy nekupuj.“ Mají pravdu. A samozřejmě si to řeknou mezi sebou. V době internetu a propojení firem se takováto informace rozšíří velmi rychle. Ať již ve formě zcela korektní, jako formulář neshody v systému jakosti nebo jako poplašná zpráva, tzv. hoax na navštěvovaném blogu.

Vedle cílové skupiny zákazníků a prodejců, vzniká v okolí výrobku velká skupina lidí, kteří s ním přijdou do styku v celém jeho prodejním a životním cyklu. Z pohledu výrobce je to pestrá skupina… ne! Raději a lépe komunita. Proč komunita? Protože výměna informací mezi těmito lidmi je založena zcela na jejich svobodné vůli a dobrovolnosti. V běžném marketingovém pojetí má firma možnost tyto informace sledovat, vyhodnocovat a odpovídat na ně novou, ještě rafinovanější kampaní. Kde na to brát peníze? A proč? Řešení se nabízí samo. Výrobci nic nebrání vstoupit do této komunity. Například instalační a servisní technici snadno najdou společnou řeč s vývojáři, designéři obalů s logistiky, tvůrci marketingových hesel se mohou inspirovat u prodavačů. Se svými příznivci i odpůrci mohou přímo a jednoduše sdílet názory, diskutovat problémy a také je řešit. Otevřeně a jednoduše. Komunita kupodivu firmu přijme dobře. Projevený zájem vždy ocení a přímé spojení s výrobcem bere jako zdroj informací. Že z toho těží všechny strany, je více než jasné. Zbývá jen říci, že takové komunity dnes běžně fungují. Nejen v rámci osobních setkání s firmou, ale zejména na internetu a samozřejmě zcela mezinárodně. Důkazem mohou být miliony blogů, diskuzních fór nebo opravdových komunit a workgroups na stovkách sociálních webů.

Co se děje v PR od 25. září do 8. října

Read more!

První obchod Armani v Second life. YouTube spustil program podporující neziskové organizace.


První obchod Armani v Second life

Známý módní návrhář Giorgio Armani otvírá svůj první obchod v Second life. Lidé si budou moci v Second Life zakoupit nejnovější modely tohoto návrháře za měnu, která se používá v Second Life – lindské dolary, nebo se připojit na online shop a koupit si modely za skutečné peníze.

Zdroj: Stratégie online


YouTube spustil program podporující neziskové organizace

YouTube poskytne několika neziskovým organizacím jejich vlastní kanál, který jim umožní získávat finanční prostředky. Této možnosti budou moci neziskové organizaci využít již v průběhu roku 2008. Kanály budou obsahovat tlačítka, díky nimž budou moci lidé skrz Google Checkout dát finanční příspěvek jednotlivým neziskovým organizacím. Mezi prvními organizacemi, které tuto službu budou moci využít, jsou například American Cancer Society a Přátelé země.

Zdroj: Bloomberg.com

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.