pondělí 24. září 2007

Co se děje v PR od 18. září do 24. září

Read more!

MTV spouští nový internetový portál. Internetové reklamy odrazují surfaře.

MTV spouští nový internetový portál

Ve spolupráci se společnostmi Microsoft a AOL vytvořila hudební stanice MTV novou sociální stránku Think.MTV.com, která si bere za cíl povzbudit mladé lidi k politické a sociální aktivitě.

Portálu chce zjednodušit mladým přístup k informacím ze sociální a politické oblasti a umožnit jim komunikovat s jinými lidmi podobného nebo naopak zcela odlišného názoru. Na této stránce si mohou také návštěvníci založit profil, vložit fotky či videa.

Zdroj: Stratégie online a Think MTV


Internetové reklamy odrazují surfaře

Online reklamy mohou mít negativní vliv na promované produkty. To dokazuje nejnovější studie, kterou zveřejnil portál HowTo.tv. Průzkumy dále dokazují, že polovina návštěvníků opustila své oblíbené stránky kvůli otravné reklamě. Tyto reklamy neuškodí pouze návštěvnosti stránek ale i samotným produktům. Více jak 95 % z 1400 dotazovaných lidí uvedlo, že otravné reklamy je odrazují od koupě značky, pro kterou bylo tato reklama vytvořena.

Zdroj: Guardian Unlimited a Howto.tv

středa 19. září 2007

Firemní blogy jedou – jak na ně?

Read more!

Když jsem se rozhodoval o tom, zda napsat tento příspěvek, měl jsem trošku dilema. Psát blogpost o tom jak blogovat mi přišlo, jako nošení dříví do lesa. Navíc bych si mohl pěkně naběhnout a vyvolat u někoho pocit, že tady nějaký rádoby expert rozdává moudra světa. Tyto ambice rozhodně nemám, ale blogování a zejména firemní blogging je hodně zajímavé téma, tak proč neotevřít diskusi o tom jak ho dělat? Nebo ho dělat úspěšně.

Po boomu osobních blogů si marketingový potenciál bloggingu rychle uvědomují i firmy a snaží se ho uchopit jako nový komunikační kanál. Ti, kteří to myslí vážně, věnují firemním blogům již stejnou pozornost, jako webovým stránkám, přípravě komunikačních kampaní, prezentací nebo firemních materiálů. Otázka zní, proč? Proč je někdo ochotný investovat čas, úsilí a peníze do toho, aby se pustil na tenký led komunikace ve virtuálním světě a snažil se tam někoho oslovit? Odpověď zní: protože právě tam se nachází cílové skupiny a tohle je jedna z forem jak vyhledávají a sdílí informace.

Hodně firem si při rozhodování zda si zařídit firemní blog pokládá otázku: K čemu to bude? Koho zajímá čím se tady denně potýkáme a bude to vůbec někdo číst? A co je důležitější – pomůže nám to zvýšit prodej? Ač se to nezdá, může. Blog má totiž sílu dodat firmě tak často scházející lidskou tvář. Na rozdíl od jiných forem firemní komunikace, jako např. webové stránky, tiskoviny, powerpointové prezentace nebo jakékoliv jiné firemní materiály, které se musí řídit striktními korporátními předpisy a chtě nechtě z nich čiší neosobitnost firmy, oslovuje čtenáře – cílovou skupinu jazykem, který je jim blízký a nezřídka přináší informace, které by se návštěvník z oficiálních zdrojů nedozvěděl. Firemní blog má tu moc vtáhnout čtenáře do dění firmy tím, že umožní pohled pod pokličku, nabídne nové, zajímavé, mnohdy zatím neveřejné informace a to jazykem, který neprošel cenzurou právního a marketingového oddělení a tedy zní jasně, upřímně a autenticky. To jsou důvody, proč se pak čtenáři vracejí, proč mají zájem získávat nové informace a diskutovat. Tak vzniká komunita se stejnými zájmy, potřebami a již s určitým, často pozitivním vztahem k firmě.

Tolik teorie, ale jak ji realizovat v praxi? I tady existuje několik pravidel, které se vyplatí dodržovat:
- Vyberte autora a dejte mu volnost. Blog je především deník a ne firemní komuniké. Musí působit přirozeně, nenuceně, autenticky. Čím víc lidí schvaluje obsah, tím víc se blog stává formálnějším a neosobnějším. Další otázkou je, kdo by měl být autorem blogu. Je to ředitel nebo někdo z řadových zaměstnanců? Podle průzkumů nejdůvěryhodnějším zdrojem firemních informací nejsou ředitelé, nýbrž „běžní smrtelníci“ z řad zaměstnanců. Lidi, kteří jsou schopni psát čtivě a lidsky, jazykem čtenářů.
- Nepřetržitě aktualizujte obsah. Typický návštěvník internetových stránek se během 3 vteřin rozhodne, zda na stránkách zůstane, nebo je opustí. Aby se čtenáři na stránky vraceli, musí blog žít, musí být pořád aktuální a přinášet jedinečný obsah. Zaměřte se oblasti, které jsou blízké vašemu působení, přinášejte čtenářům informace ze zákulisí, poodhalte plány, vzdělávejte je. Několik příspěvků týdenně je minimum.
- Tvořte diskusi. Umožněte čtenářům reagovat na vaše příspěvky, vybízejte je k reakcím a podněcujte diskusi. Jen tak získáte zpětnou vazbu. Kredibilita blogu je přímo úměrná velikosti komunitě, která se k ní pravidelně vrací a diskutuje na ní. Nezřídka se stává že čtenáři přichází zejména kvůli možnosti diskutovat o odborných tématech než kvůli novým článkům.


pondělí 17. září 2007

Co se děje v PR od 11. září do 17. září

Read more!

Lunar X Prize sponzorován společností Google. Wrigley propaguje fitness.

Lunar X Prize sponzorován společností Google

Nadace X Prize Foundation ve spolupráci se společností Google Inc. uspořádaly závod robotů na Měsíc. Různé soukromé firmy z celého světa budou soutěžit o to, čí robot financovaný ze soukromých prostředků nejdříve přistane na Měsíc, na měsíčním povrchu urazí alespoň 500 metrů, odešle odtud zpět na Zem videozáznam, kvalitní panoramatické fotografie a další data. Vítězové obdrží 30 milionů amerických dolarů. Soutěž, která má za cíl nalézt cenově efektivní řešení pro výzkum kosmu roboty, bude probíhat do 31.12.2012.

Zdroj: Finanční noviny


Wrigley propaguje fitness

Společnost Wrigley spustila kampaň, která má přimět Američany více chodit a snižovat počet spotřebovaných kalorií žvýkáním žvýkaček bez cukru namísto vysoko kalorických tyčinek. Tato kampaň si dává za cíl dva body – po následujících 100 dní si její účastnící změní svůj denní harmonogram – budou chodit každý den více kroků, 2000 kroků je přibližně jedna míle a sníží počet kalorií žvýkačkami namísto vysoko kalorických tyčinek. Prvních 2000 účastníků, kteří se podepíší pod tuto kampaň obdrží zdarma krokoměr a láhev na vodu. Na stránkách si mohou účastníci zapisovat své pokroky a pocity.

Zdroj: PR week a Walk and Chew Gum

pondělí 10. září 2007

Co se děje v PR od 4. září do 10. září

Read more!

Pouze 15 % virálních kampaní je úspěšných. Nová grafika České televize vzbuzuje rozpačité dojmy.

Pouze 15 % virálních kampaní je úspěšných

Dle nejnovější studie společnosti JupiterResearch pouze 15 % virálních kampaní motivovalo oslovené zákazníky, aby dále spontánně šířili odkazy společnosti, která virální kampaň spustila. Vzhledem k této nízké úspěšnosti 55 % marketérů plánuje virální techniky v příštím roce omezit.

Zdroj: MediaBuyerPlanner


Nová grafika České televize vzbuzuje rozpačité dojmy

Česká televize prošla největšími grafickými změnami ve své historii. Změny se dotkly nejen vzhledu všech čtyř programů České televize, ale také tradičního loga a označení jednotlivých kanálů. Bohužel, tyto úpravy na diváky často působily rozpačitě – to dokazují i rychlé úpravy některých prvků v prvním zářijovém týdnu. Kromě grafiky se změna dotkla i označení programů ČT1 a ČT2. Ty byly přejmenovány na jednodušší označení „Jednička“ a „Dvojka“.

Zdroj: RadioTV

úterý 4. září 2007

Firemní komentáře relevantních článků na Google news jako nástroj pro budování reputace

Read more!

Google News, automatický agreagátor zpráv shromažďující příspěvky z internetových stránek zpravodajských médií, spustil na svém webu nový nástroj pro publikování komentářů speciálně vymezenou skupinou čtenářů. Odborníci cítí, že tento nástroj s nemalým potenciálem může mít velký význam pro public relations.

Princip je jednoduchý. Na Google News se objeví článek. Subjekty, kterých se článek týká, mají možnost k článku zaslat e-mailem svůj osobní pohled na věc v podobě komentáře, který bude po ověření identity odesilatele bez jakýchkoli změn publikován přímo u článku. (Google definuje subjekty, od kterých mohou být komentáře akceptovány, jako „osoby, o kterých se příspěvek zmiňuje, nebo mají vztah ke zmíněným organizacím“.) Čtenáři zpráv shromážděných na Google News mají díky komentářům možnost podívat se na věc nejen očima novináře, ale také očima přímo či nepřímo zúčastněných stran a udělat si na základě tohoto širšího pohledu na věc svůj názor. Systém komentářů na Google News byl prozatím spuštěn jen na americké verzi stránek. Pokud se nástroj osvědčí, bude spuštěn i v dalších jazykových mutacích Google News.


Jaký může mít význam komentářů na Google News z hlediska PR?

Dalo by se říci, že přídavkem komentářů vznikl jakýsi hybrid - něco mezi webem agregujícím zprávy a blogem využívajícím vkládání pouze neanonymních komentářů a pouze od specifické skupiny čtenářů. Vznikl nástroj, který otevírá firmám či jedincům možnost přímo reagovat na příspěvky, které o nich píší, nebo které se jich týkají. Je to příležitost publikovat informace, na které třeba tvůrce článku zapomněl, uvést na pravou míru nesprávně interpretovaný fakt, nebo prostě jen uveřejnit vlastní pohled na věc. Komentáře se tedy mohou stát nástrojem pro objasnění či nastolení určitých témat, což je jedním z cílů PR. Komentáře zúčastněných stran vnesou do publikovaného tématu novou perspektivu a nový úhel pohledu na věc, než jakou má profesionální novinář, a čtenář získává možnost konfrontace a porovnání více informačních zdrojů vztahujících se přímo k jednomu konkrétnímu publikovanému příspěvku. Nemusí být tedy informačně závislý jen na tom, co sám profesionální novinář shledá zajímavým či důležitým k publikování. Komentáře jsou vlastně zajímavým způsobem jak rozšířit a rozvinout příspěvek a do určité míry se mohou stát jakousi platformou pro sdělení společnosti, místem pro publikování prohlášení. Je to také způsob, jak zvýšit svou viditelnost v prostředí vyhledávačů.


Kde je plus, tam je taky mínus

Odborníci spatřují v systému komentářů na Google News také určité riziko. Mnozí vidí potenciální hrozbu v tom, že by se Google News mohlo brzy stát místem pro distribuci tiskových zpráv. Pro společnosti je důležité sdělovat informace a hodnota médií spočívá v tom, že propůjčují firemním sdělením věrohodnost třetí strany. Tím, že subjekty zahrnuté v příspěvcích získají z určitého pohledu ničím neomezenou možnost umístění vlastních komentářů bez potřeby prostředníka, vztahy s médii jako takové mohou z tohoto pohledu teoreticky ztratit svou hodnotu spolu s oslabením úlohy a pozice novinářů.


Všechno ukáže čas

Jestli bude celý systém komentářů fungovat a jak to ovlivní chování v korporátní i mediální sféře ukáže teprve čas. A čas taky možná odpoví na následující otázky či zamyšlení, které se odborníkům z PR a jejich klientům v souvislosti s tímto novým nástrojem honí hlavou…
V jakém případě je vhodné umístit komentář? Za jakých okolností by mohl komentář samotný mít negativní či kontraproduktivní účinek? Jak nárůst volné komunikace ovlivní tradiční přístup ke vztahům s médii, které jsou založeny na kontrolovaném dialogu? Jak zareagují samotné publikace? Budou bojovat s Googlem, aby si udrželi dialog na své straně? A co samotné pravidlo udržení dialogu? Budou firmy dostatečně časově a finančně flexibilní a pohotové, aby zvládly sledovat a reagovat na další komentáře komentářů na Google News i jinde, jestliže dochází k jejich cirkulaci celou blogosférou? A jaký to vše bude mít vliv na způsob, jakým novináři píší? Začnou vkládat komentáře na vylepšení své vlastní image? A jak to změní jejich způsob spolupráce se zástupci klientů, s PR agenturami? Všechno ukáže čas…


Zdroje informací: Google News a Google

pondělí 3. září 2007

Co se děje v PR od 28. srpna do 3. září

Read more!

Bloomberg spustil turistickou kampaň. Finsko zahájilo svůj boj proti mladým opilcům prostřednictvím kontroverzních plakátů. Evropská komise bojuje s obezitou.

Bloomberg spustil turistickou kampaň
Starosta Mike Bloomberg zahájil 29. srpna novou kampaň na přilákání turistů do New Yorku. Kampaň zahrnuje 50 členný tým, který bude ve městě poskytovat rady, mapy, letáky s tipy, jaká místa by měli turisté navštívit. Americké aerolinie podpoří tuto kampaň svými prostory uvnitř letiště pro reklamu. A v neposlední řadě budou lákat na zajímavá místa Julianne Moore a Robert De Niro, kteří se budou objevovat ve 30 sekundových videích ve 400 taxících a na webových stránkách města New York.
Zdroj: PR Week a Visit NYC

Finsko zahájilo svůj boj proti mladým opilcům prostřednictvím kontroverzních plakátů
Finsko zahájilo kampaň, která je zaměřena na nebezpečí spojená s konzumací lihovin nejmladší finskou generací. Ve městech a v médiích se budou objevovat plakáty mladých lidí v mírně řečeno trapných situacích způsobených alkoholem. Tyto kontroverzní obrázky se staly předmětem diskuzí o tom, zda jde o účinný preventivní krok nebo jen samoúčelnou prezentaci nevídaných nechutností. Na jednom plakátě například najde dívka na internetovém portálu YouTube své vlastní video ve chvíli, kdy potají po "bouřlivé party" močila na ulici, nebo kdy v době, kdy už kvůli vysoké hladině alkoholu v krvi nemohla kontrolovat své vlastní smysly a skončila v posteli úplně cizího muže. Mladík zase v okamžiku, kdy si své opilecké chlapáctví musel dokázat za volantem auta, přejel a zabil člověka.
Jeden z hlavních cílů kampaně je varování před tím, že alkohol lehce přispívá k fatálně chybným rozhodnutím, za něž se pak vystřízlivělý mozek stydí.
Zdroj: ČT 24

Boj s obezitou
Evropská komise se společně s Evropskou fotbalovou asociací UEFA vydala do boje proti obezitě. Připravila reklamu, která má přimět Evropany k častějšímu cvičení či provozování jiných fyzických aktivit. Dle odhadů se s přebytečnými kilogramy v EU potýká asi 22 milionů dětí a jejich počet každoročně roste asi o 400 000. Zmíněná reklama, v níž se na hřišti hráči spíše rozložitějších tvarů sedící v pohodlných křeslech střetávají s běhavými urostlými sportovci, bude pouštěna v přestávkách zápasů Ligy mistrů. Podle EK a UEFA je jejím cílem pokusit se uvolněnou formou zvednout lidi z křesel a nasměrovat je do cvičeben, na hřiště nebo k jakékoli jiné fyzické aktivitě. Očekává se, že během každého zápasu reklamu uvidí kolem 80 až 100 milionů diváků.
Zdroj: Marketing a média a Europa

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.