středa 29. srpna 2007

Mladí prahnou po doporučení od kamarádů

Read more!



Word- of –Mouth (WOM) není třeba zdlouhavě představovat. Lidé pohybující se ve vodách marketingu moc dobře znají, tento svým způsobem agresivní postup šíření informací. I když je tento způsob nejvíce populární v USA ani v našich koutech není novinkou. Cílem word-of-mouth marketingu je vyvolat efekt ústního šíření informací o produktu či službě mezi samotnými zákazníky, v podstatě se jedná o doporučení od rodiny, kamarádů a známých.

Každý z nás se tedy stává nástrojem šíření zpráv. Jen si vzpomeňte kolikrát se bavíte s přáteli o tom či onom výrobku a vždy přidáte vaší zkušenost – ta zní buď nebrat nebo jdi do toho. Zpráva se pak šíří „rychlostí blesku“, už to nemusí být přímo vaše osobní zkušenost, ale stačí, když víte o někom z vašeho okolí a vy neváháte jeho zkušenost šířit dál.

Se stále se rozšiřujícím social networkingem, neustále rostoucím počtem blogů a virálních videí jejichž pomocí si hlavně mladí předávají informace se zde vytváří veliký prostor pro využití této „metody“ on-line. A tak není divu, že právě studenti a mladí lidé jsou nejvíce ovlivněni doporučením od známého, které aktivně na nejrůznějších informačních kanálech hledají. Dokonce je WOM, dle zprávy výzkumné společnosti Youth Trends, nejoblíbenějším způsobem, jak se mladí informují a dozvídají o nových produktech a službách. Hned na druhém místě se umístila televizní reklama, která je však více oblíbená u dívek než chlapců. Je tedy jasné, že právě oni jsou silnou skupinou, na kterou bude mířit úsilí nejedné marketingové firmy.


Oblíbenost WOM dokládá také průzkum společnosti William Blair prováděný od září do listopadu 2006, ve kterém celých 85% studentů uvedlo právě tento způsob jako primární zdroj informací o nových produktech a službách. Dalším nejčastějším zdrojem informací byl uveden in-store marketing, který označilo téměř 70% studentů. Tento trend potvrzuje i zakladatel FaceBook, Mark Zuckerberg:“Lidé se na Facebook a jemu podobných serverech snaží určitým způsobem komunikovat – sdílejí informace se svými kamarády, poznávají a učí se, co jejich přátelé dělají – vzniká tu tedy obrovský prostor pro nový způsob propagace.“

Zdroje informací, stejně tak jako potřeby, se však liší dle věku. Studie, která proběhla v americkém Ketchum- Annenberg Center, poukazuje na oblíbenost WOM pouze právě mezi mladými. Polovina respondentů ve věku 18-24 let a 24-34 let uvedla jako primární zdroj informací rodinu a přátele, v porovnání s 39% dospělých ve věku 55-64 let a 29,6% lidí nad 65 let. Ti více uváděli televizi a noviny.






úterý 28. srpna 2007

Co se děje v PR od 21. srpna do 27. srpna

Read more!

Čína znovu přitvrdila vůči bloggerům. Budoucnost je v online video reklamě.

Čína znovu přitvrdila vůči bloggerům
Vládní agentura Internet Society of China zveřejnila "pakt sebekázně", který podle organizace Reportéři bez hranic podepsalo nejméně 20 předních poskytovatelů blogovacího prostoru včetně Yahoo.cn a MSN.cn. Pakt vyzývá poskytovatele k registraci a ukládání jmen a kontaktních informací bloggerů, monitorování komentářů a včasnému mazání "nelegálních a špatných informací". Získané informace vláda používá k perzekuci novinářů.
Jedním z desítek kyberdizidentů je Che Wej-Chu z provincie Chunan. Přispěvovatel nezávislého serveru o Číně boxun a tvůrce vlastního blogu, kde například kritizoval zvýšení cen vepřového, je již měsíc zadržován v psychiatrické léčebně proti své vůli.

Zdroj: Mediář


Budoucnost je v online video reklamě
Podle výzkumů společnosti Conchango ve Velké Británii je zřejmé, že nový formát video reklam na internetu se bude těšit oblibě. Dle studie až 1/3 uživatelů internetu ve Velké Británii preferuje video před ostatním online obsahem jako je například text nebo podcasty. 25 % dotazovaných se vyjádřilo, že informace doručená prostřednictvím videa je lehčeji pochopitelná. Tuto jednoduchou formu reklamy spustil i zábavný videoportál YouTube, který od minulé středy začal provozovat 10 sekundovou video reklamu, která se zobrazuje v dolní části video rozhraní.

Zdroj: MediaGuardian

pondělí 27. srpna 2007

Voki - nechte promluvit své virtuální JÁ

Read more!

V komunitních projektech, nebo chcete-li v oblasti sociálního networkingu se s oblibou využívají komunikační nástroje a prostředky za účelem identifikace konkrétního uživatele dané sociální sítě. Jedním z těchto nástrojů je VOKI – personalizovaný mluvicí avatar.

Avatar není zaklínadlo ani nadávka

Původ slova avatar musíme hledat v hinduismu, kde znamená „sestup“ či „vtělení božské bytosti do smrtelníka za určitým zvláštním účelem“. Ve světě internetu termín avatar odpovídá vizuální prezentaci uživatele ve virtuálním světě. Můžeme si pod tím představit cokoli – od trojrozměrných modelů, přes dvourozměrné obrazy až po jednotlivý symbol či znak, například @. Avataři se asi nejvíce používají v nejrůznějších komunitních projektech jako je například MySpace, na blozích či v diskuzních fórech v podobě inkonky zobrazující uživatele. Nacházejí však využití také v programech virtuální reality, jako je například virtuální hra Second Life.

Vox + Loki = Voki

Voki je nástroj, který uživatelům umožňuje vyjádřit sama sebe prostřednictvím personalizovaného avataru, který dokáže mluvit. Název Voki vznikl kombinací slova „vox“ znamenající v latině „hlas“ a slova „Loki“, které vyjadřuje vtipnou postavičku v severské mytologii.

Vytvoření vlastního Voki je jednoduché. Nejdříve si vytvoříte samotný avatar – máte na výběr z několika stylů zobrazení – od realistického, japonsky-komiksového, dětsky-naducaného až třeba po zvířecí či robotí. Poté už stačí jen z nabídky vybírat styl účesu, měnit barvu kůže, vlasů a očí, natahovat či rozšiřovat obličej, měnit rty, upravovat nos, převlékat oděv a měnit doplňky podle libosti tak dlouho, dokud nevytvoříte vaše virtuální JÁ, tedy avatara, jako by vám z oka vypadl. Tím to ale nekončí. Můžete avatar oživit, vložit mu do úst vzkaz, kterým bude ke všem promlouvat a přitom zapojovat obličejovou mimiku. Vzkaz o délce jedné minuty můžete buď nahrát přes mikrofon či mobilní telefon, nebo jej můžete napsat a poté vybrat předdefinovaný hlas z nabídky, do kterého bude převeden, nebo můžete použít soubor ve zvukovém formátu. Celek můžete doladit i volbou vhodného pozadí a vzhledem přehrávače, ve kterém váš osobní Voki „bydlí“ a promlouvá k ostatním. A potom už můžete své mluvicí virtuální JÁ ukázat světu – můžete jej poslat přátelům, vložit na blog, nebo jej jednoduše uložit na webovou stránku. Svého Voki můžete samozřejmě také kdykoli měnit a aktualizovat, nebo si vytvářet nové a nové identity a vzkazy pro danou příležitost.

Závěrem bych snad řekla jen tohle (stiskni „play“):




Get a Voki now!


span>

pondělí 20. srpna 2007

Co se děje v PR od 7. srpna do 20. srpna

Read more!

ING Renault F1 Team v Second Life. Zpráva společnosti VSS chválí PR.

Zpráva společnosti VSS chválí PR
Soukromá společnost VSS zveřejnila novou verzi „Communications Industry Forecast“. Podle ní se PR zdá být jeden z nejrychleji rostoucích sektorů v médiích a sdělovacím průmyslu na dalších pět let. Zpráva předpovídá roční nárůst 10 až 15 % pro PR díky většímu využití mobilních služeb, internetu, tzv. obrandované zábavy (Branded Entertainment) a out-of-home médiím.

Zdroj: PR Week a PR Web Press Release Newswire

ING Renault F1 Team v Second Life
Prvním týmem F1, který je plně interaktivní v Second Life se v květnu tohoto roku stal ING Renault F1 Team.
Pilot týmu, Heiki Kovalainen se po své první virtuální tiskové konferenci vyjádřil: „Byl to fascinující zážitek. Jako Pilot F1 jsem zvyklý povídat si s médii, ale to bylo něco úplně jiného. Projekt Second Life nabízí nové možnosti, jak dostat fanoušky blíže k Formuli 1. Lidé z různých krajin se můžou na našem ostrově sejít a sdělit své nadšení pro tento sport. Jsem skutečně zvědavý, jak se bude komunita na ostrově týmu rozrůstat a určitě ho budu často navštěvovat!“
Ostrov ING Renault F1 Team nabízí návštěvníkům možnost sejít se s členy týmu a zabavit se při různých aktivitách přibližujících svět F1

Zdroj: Stratégie SK

středa 8. srpna 2007

Co se děje v PR od 31. července do 6. srpna

Read more!

McDonald's spustil novou kampaň. Jack Stack zazpíval Česku na rozloučenou.

McDonald's spustil novou kampaň
McDonald's zahájil v Americe novou kampaň „Take Back Snack Time“. Součástí této kampaně je možnost zaslat upravený email a hlasovou zprávu svým známým, ve které je zvete na snack. Tato kampaň byla zahájena na základě zjištění, že čím dál více zákazníků chodí do McDonalda v době mezi dvěmi jídly na takzvaný snack.


Zdroj: PR Week a http://www.mysnacktime.com/


Jack Stack zazpíval Česku na rozloučenou
Odcházející šéf České spořitelny natočil svým zaměstnancům videoklip na rozloučenou na hudbu skupiny Police. Zpívá zde o tom, jak mu banka přirostla k srdci a ujišťuje své zaměstnance, že je bude i nadále sledovat. Vtipná forma rozloučení nejen se zaměstnanci. Jenom škoda, že podle článku v Euru, to nezpívá Jack Stack sám, ale nějaký Američan...

Ke zhlédnutí na Stream TV zde

Otevřete oči, napněte uši

Read more!

Kapka informací o tom, jak se dají využít audio-vizuální prostředky v PR

Říká se, že obrázek vydá za tisíc slov. Nese v sobě informaci. Velmi dobře se pamatuje. Působí na naše smysly. Vyvolává reakce. A tudíž je využití obrázku jako komunikačního prostředku nesoucího určité sdělení vhodné také pro oblast PR.


Velmi často se využívá fotografie – ať už jako hlavní nositel sdělení či jen jako doprovodný prvek ke sdělení psanému. Své uplatnění tak zde nachází nejrůznější kategorie fotografií, které se liší ve svém obsahu a formě. Reportážní fotografie zejména informuje a je charakteristická tím, že rychle stárne. Dokumentární fotografie se snaží svým způsobem analyzovat, komentovat a zvolením specifické formy mírně stylizovat sdělení. Umělecká fotografie sama o sobě sdělované informace a fakta přetváří a stylizuje a snaží se navodit určité emocionální stavy, které mají dlouhodobý účinek. A nakonec - reklamní fotografie stojí na pomezí někde mezi všemi předchozími zmíněnými kategoriemi. Velmi často dotváří celkový charakter a úroveň zejména tištěných periodik, ať už cíleně či náhodně.

Obrázek ve své kinetické podobě, například video, může působit na smysly a vnímání cílové skupiny ještě účinněji a intenzivněji díky přidanému pohybu a zvukové složce. Videa se dají skvěle využít jako nástroj virálního marketingu, neobvyklá forma pro publikování tiskové informace či online záznam a přenos tiskové konference. S umístěním a šířením videí není již v éře Web 2.0 technologií žádný problém. Velmi oblíbeným a známým prostorem pro sdílení videí na internetu se stal americký YouTube nebo český N-JOY.

S příchodem iPodů a s jejich vzrůstající oblíbeností se také rozšířily možnosti využití a šíření audio nahrávek nejrůznějšího charakteru, včetně těch, které sledují nějaký cíl PR komunikace. Uživatelé dnes díky podcastingu (to je přijímání audio soborů z prostředí internetu do osobních přehrávačů) nejsou vázáni na neopakovatelný moment, kdy je informace vysílána (například v rozhlase), ale mohou si audio soubor vyslechnout a vrátit se k němu kdykoli jim to bude vyhovovat. A tak i PR zde získává svou jedinečnou příležitost komunikovat s cílovou skupinou a umístit například zajímavé rozhovory.

Informace jsou všude kolem nás. Vše na co se podíváme, nese určité sdělení, určitý vzkaz. Doba se zrychluje, lidé čím dál častěji nechtějí, nebo nemají čas věnovat se čtení textů. A právě na tuto skupinu můžeme účinně zapůsobit stále sofistikovanějšími audiovizuálními komunikačními prostředky nejen v reklamě, ale i v PR.

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.