pondělí 27. srpna 2007

Voki - nechte promluvit své virtuální JÁ

V komunitních projektech, nebo chcete-li v oblasti sociálního networkingu se s oblibou využívají komunikační nástroje a prostředky za účelem identifikace konkrétního uživatele dané sociální sítě. Jedním z těchto nástrojů je VOKI – personalizovaný mluvicí avatar.

Avatar není zaklínadlo ani nadávka

Původ slova avatar musíme hledat v hinduismu, kde znamená „sestup“ či „vtělení božské bytosti do smrtelníka za určitým zvláštním účelem“. Ve světě internetu termín avatar odpovídá vizuální prezentaci uživatele ve virtuálním světě. Můžeme si pod tím představit cokoli – od trojrozměrných modelů, přes dvourozměrné obrazy až po jednotlivý symbol či znak, například @. Avataři se asi nejvíce používají v nejrůznějších komunitních projektech jako je například MySpace, na blozích či v diskuzních fórech v podobě inkonky zobrazující uživatele. Nacházejí však využití také v programech virtuální reality, jako je například virtuální hra Second Life.

Vox + Loki = Voki

Voki je nástroj, který uživatelům umožňuje vyjádřit sama sebe prostřednictvím personalizovaného avataru, který dokáže mluvit. Název Voki vznikl kombinací slova „vox“ znamenající v latině „hlas“ a slova „Loki“, které vyjadřuje vtipnou postavičku v severské mytologii.

Vytvoření vlastního Voki je jednoduché. Nejdříve si vytvoříte samotný avatar – máte na výběr z několika stylů zobrazení – od realistického, japonsky-komiksového, dětsky-naducaného až třeba po zvířecí či robotí. Poté už stačí jen z nabídky vybírat styl účesu, měnit barvu kůže, vlasů a očí, natahovat či rozšiřovat obličej, měnit rty, upravovat nos, převlékat oděv a měnit doplňky podle libosti tak dlouho, dokud nevytvoříte vaše virtuální JÁ, tedy avatara, jako by vám z oka vypadl. Tím to ale nekončí. Můžete avatar oživit, vložit mu do úst vzkaz, kterým bude ke všem promlouvat a přitom zapojovat obličejovou mimiku. Vzkaz o délce jedné minuty můžete buď nahrát přes mikrofon či mobilní telefon, nebo jej můžete napsat a poté vybrat předdefinovaný hlas z nabídky, do kterého bude převeden, nebo můžete použít soubor ve zvukovém formátu. Celek můžete doladit i volbou vhodného pozadí a vzhledem přehrávače, ve kterém váš osobní Voki „bydlí“ a promlouvá k ostatním. A potom už můžete své mluvicí virtuální JÁ ukázat světu – můžete jej poslat přátelům, vložit na blog, nebo jej jednoduše uložit na webovou stránku. Svého Voki můžete samozřejmě také kdykoli měnit a aktualizovat, nebo si vytvářet nové a nové identity a vzkazy pro danou příležitost.

Závěrem bych snad řekla jen tohle (stiskni „play“):




Get a Voki now!


span>

Žádné komentáře:

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.