středa 27. srpna 2008

Top 10 nejúspěšnějších projektů v Evropské soutěži za společenskou odpovědnost

Read more!

V sobotu 23. srpna se sešli porotci národního kola první mezinárodní soutěže hodnotící společenskou odpovědnost firem (CSR), do kterého se mohly zapojit firmy působící v České republice. Společně vyhodnotili a oznámili žebříček deseti firem, které nejlépe splnily soutěžní kritéria. Soutěž byla vyhlášena 1.5.2008 a firmy mohly přihlašovat své projekty do 15.6.2008. Přihlásily se celkem dvě desítky firem s velmi kvalitními projekty z celé České republiky, což ukazuje zájem českých podnikatelských subjektů o problematiku společenské odpovědnosti firem.

V odborné porotě Evropské soutěže za společenskou odpovědnost zasedli: ministryně Vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny – Džamila Stehlíková, olympionik Imrich Bugár, profesor veřejné a sociální politiky na Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity Martin Potůček a výkonná ředitelka Fóra dárců Pavlína Kalousová. Podle názoru porotců bylo velmi obtížné vybrat z dvacítky přihlášených projektů deset nejlepších. Většina z nich totiž předčila očekávání a představila vysokou úroveň jak ve strategickém, tak v inovativním přístupu k CSR.

Do užšího výběru se dostaly tyto firmy (v abecedním pořadí):
Citibank Europe plc, organizační složka
Česká spořitelna, a.s.
Československá obchodní banka, a.s. – útvar Poštovní spořitelna
Henkel CR, spol. s r. o.

Vodafone Czech Republic, a.s.

Projekty 10 firem postupujících do užšího výběru budou dále podrobeny důkladnému prozkoumání zástupci organizátora přímo u soutěžících a poté z nich porota vybere tři kandidáty – lokální vítěze. Ti se zúčastní mezinárodního kola, které se uskuteční v Praze začátkem roku 2009, a poměří se v něm s finalisty z ostatních evropských zemí.

Co je vlastně Evropská cena za společenskou odpovědnost firem?
Jedná se o první mezinárodní soutěž hodnotící společenskou odpovědnost firem v ČR. Její unikátnost spočívá kromě mezinárodního rozměru také ve způsobu hodnocení společenské odpovědnosti firem. Cílem je podporovat systematický, strategický a dlouhodobý přístup firem ke společenské odpovědnosti, ne pouhé náhodné a jednorázové charitativní aktivity. Posláním soutěže je prosazování konceptu CSR v kontextu Zelené knihy Evropské unie „Promoting a European framework for corporate social responsibility“, přijaté v roce 2001 na území členských států EU.
Soutěž má dvě kola – první národní, z něhož postoupí tři nejúspěšnější účastníci do druhého mezinárodního kola, ve kterém se poměří s ostatními kandidáty ze zemí EU. Firmy měly šanci v soutěži představit své úspěšné CSR projekty realizované v roce 2007.
Organizátorem soutěže v České republice je největší česká poradenská společnost M.C.TRITON a odborným partnerem je občanské sdružení Fórum dárců. Záštitu nad mezinárodním kolem soutěže převzal Vladimír Špidla, člen Evropské komise. Záštitu nad lokálním kolem soutěže pak poskytla Džamila Stehlíková, ministryně Vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny.
Partnery soutěže jsou občanské sdružení Fórum dárců a komunikační agentura Fleishman-Hillard. Mediálními partnery soutěže jsou ekonomický deník E15 a časopis CSR fórum.

Veškeré podrobnosti o soutěži jsou k dispozici na www.mc-triton.cz/csr2008.


Na fotografii Jan Šícha, M.C.TRITON a Džamila Stehlíková

pondělí 25. srpna 2008

Z píáristky matkou a naopak

Read more!

Vlastně ani nevím, jak se to stalo a stala se ze mě matka. V lednu k nám přijel malý chlapeček, rázem se stal středem vesmíru a náš dosavadní život obrátil vzhůru nohama. Přesto jsem odmítla odejít z práce a stát se maminou na plný úvazek. Takže už tři měsíce po porodu jsem se vrátila zpátky do zaměstnání. Sice jen na částečný úvazek, ale přece. Chcete vědět, jak to funguje v praxi, když nemáte babičky, které jsou kdykoliv po ruce?

Všechno musí klapat přesně na minutu, takže time management třetí generace je proti mně břídil. Před klienty se pokud možno tvářit, že žádné dítě není a pokud už připustím, že je, tak raději nezmiňovat jeho stáří, abych nebyla za krkavčí matku a nebo aby se klient necítil ohrožen, že nemám čas se mu věnovat naplno. A když už mě někdo s dítětem „načape“, je lepší předstírat, že jsem ho právě našla a nemám s ním vlastně nic společného, ta podoba je opravdu čistě náhodná a vůbec si ji neumím vysvětlit.
Ne, ne, to byl jen takový vtip. K tomu, abych mohla pracovat je v první řadě potřeba mít rodinné zázemí a chápajícího partnera, připraveného pomoci, a samozřejmě chuť k práci.
Co ale předchází tomu, než se dostanu do kanceláře? Vždy před proměnou v pracující ženu musím miminku zabalit věci na celé odpoledne, kdy bude bez maminky, od plín přes několik setů náhradního oblečení až po jídlo. Pak nachystat sebe, většinou když malý předstírá, že spí, a ve finále obléct mimi – počítám i s variantou, že ho budu oblékat několikrát, protože při procesu oblékání může dojít k různým nehodám typu nenadálého čůrání či kakání apod. Pak nastává převtělení do chobotnice. Přes jedno rameno jeho maxitaška, přes druhé rameno notebook, v jedné ruce dítě, ve druhé ruce klíče, ve třetí ruce… a málem bych zapomněla, že mám jen dvě ruce… A pak už hurááá do kočárkárny pro kočárek. Před domem bývá pravidelně nastartovaná paní na hlídání, mně se uvolní ruce a odlehčím jednomu rameni. No a pak už šup do auta a hurá za prací. Po tomto maratónu bývám obvykle uhoněná jako pes a běžně se stává, že poslední úpravy mého zevnějšku probíhají ještě ve výtahu, cestou do pátého patra… Asi jste si někdy všimli fleků na tričku a nebo na kalhotách – tak to si chlapík odložil cestou z bytu na moje rameno či stehno kousek již přetrávené svačinky.
Jakmile ale vkročím do kanceláře, stává se mě píáristka a nikdo by nepoznal, že jsem ještě před hodinou doma přebalovala plíny. Práci si užívám o to víc, když vím, že zvládnout se dá opravdu ale opravdu všechno! A díky všem, kteří si to myslí taky!




pondělí 11. srpna 2008

O PR na zahraničních blozích

Read more!

Hledat na českém internetu blogy o PR, médiích, marketingu nebo dokonce blogy samotných PR agentur chce hodně trpělivosti a umu. Pokud se však rozhodnete prozkoumávat zahraniční stránky, věřte, že na tom budete mnohem lépe. Blogů věnujících se public relations je nepřeberné množství, bohužel však i zde platí, že ne všechny jsou aktivní a nabídnou čtenářům alespoň trochu kvalitní obsah. Ponořili jsme se tedy do internetové sítě a pokusili se najít několik zajímavých zahraniční blogů o PR.


Nahé PR

Jeden z mála živých blogů, který se může pochlubit kvalitními a mnohdy velmi zábavnými příspěvky, se jmenuje Naked PR. Jedná se o web, který je určen pro všechny, kteří se chtějí neustále vzdělávat a jsou dychtiví po všech novinkách z oboru PR. Blog vede PR konzultantka a redaktorka Jennifer Mattern více než dobře. Zdařilé grafické zpracování uživatele při první návštěvně neodradí, naopak jej podpoří jen v tom, aby se začetl do nových příspěvků. Pokud vás tedy zajímá, jak se dívají na sociální sítě v zahraničí, zdali lidé věří bloggerům nebo jestli je PR již ztraceno, pak sem jistě zabrouzdejte. Stojí to za to.

Globální konverzace

Velké a bouřlivé debaty o public relations a jeho působení naleznete na stánkách PR Conversations. Na blog působící profesionálním dojmem přispívá několik zkušených autorů, kteří čtenářům nabízí neustále nové články. Ti poctivě komentují jejich obsah, neboť pod téměř každým příspěvkem se nachází několik reakcí. O čem si zde můžete přečíst? O virtuálním světě, který byl vytvořen přímo pro tento blog, o zážitcích z reálných mezinárodních PR seminářů, o online management reputaci nebo o událostech a místech, kde lze ve 21. století navazovat nové kontakty. Jedním z nich je určitě i tento blog.

Další zajímavé blogy, které žijí a stojí za to klepnout na jejich odkaz, naleznete zde:

Minnesota Public Relations Blog
Barevný blog s bohatým obsahem o novinkách a událostech z Minnesotského PR.

India PR Blog
Pokud jste stále přesvědčeni, že neexistuje kvalitní blog, v Indii vám dokáží, že tomu tak není.

PR 2.0
Blog šéfa PR a New Media agentury FutureWorks ze Silicon Valley o tom, jak spolu fungují social media, PR, web marketing a technologie.

PR Squared
Plný života, mládí a (nejen)úsměvných příspěvků. Takový je blog z dílny americké PR agentury SHIFT Communications.



pondělí 4. srpna 2008

Která média nejvíce ovlivňují chování spotřebitelů?

Read more!

Na tuto otázku odpovídá nedávná studie Fleishman-Hillard „Index vlivu digitálních médií“, která zkoumá a měří vliv médií na chování a rozhodování spotřebitelů ve Velké Británii, Německu a Francii. Studie překvapivě ukazuje, že v životě spotřebitelů dominuje internet, který svým vlivem významně předstihuje i televizi.

Hlavní závěry studie:
• Ve zkoumaných zemích má internet zhruba dvojnásobný vliv oproti druhé nejsilnější televizi a přibližně osmkrát větší vliv než tradiční tištěná média.
• Spotřebitelé internet využívají různým způsobem pro různá rozhodnutí. V případě, že pro ně má rozhodnutí velký osobní význam, vyhledávají názory a zkušenosti ostatních prostřednictvím sociálních sítí. Oficiální zdroje naopak využívají, jestliže se rozhodování týká transakcí spojených například s veřejnými službami nebo letenkami.
• Přestože si spotřebitelé uvědomují přínos internetu pro jejich život, starosti jim dělá bezpečnost na internetu a důvěryhodnost některých informací. Ve Velké Británii například 66% online spotřebitelů uvádí, že jim internet pomáhá lépe se rozhodovat, ale jen 28% důvěřuje informacím, které společnosti na internetu zveřejňují.
• Ačkoli se výsledky průzkumu ve všech třech zemích v zásadě shodovaly, ve způsobu využití internetu se mezi státy projevují výrazné odlišnosti. Německo se umístilo na prvním místě v hledání informací na internetu, kdežto spotřebitelé z Velké Británie si nejčastěji založili online profil na stránce některé společenské sítě.



S ohledem na závěry studie existuje jistý rozpor mezi rostoucím vlivem internetu a poměrnou částí prostředků, které mu v porovnání s ostatními médii firmy vyčleňují ze svých marketingových a reklamních rozpočtů. Ve světle těchto zjištění se marketérům nabízí řada nových otázek, které budou muset čím dál více řešit - jak efektivně využít vliv, který internet nabízí? Jak pracovat s digitálním obsahem a prostředím, ve kterém je často nevyhnutelné vzdát se kontroly nad obsahem reklamních sdělení? Tento směr nahrává oboru public relations, který je zvyklý operovat ve vícesměrném komunikačním prostředí, a který tak má oproti reklamkám a mediálkám nejlepší zkušenosti a předpoklady integrovat komunikační aktivity v nejistém digitálním prostředí webu 2.0.

Výzkum provedla společnost Fleishman-Hillard International Communications společně s agenturou Harris Interactive. Studie ke stažení: http://www.fhdigital.net/InfluenceIndex/.

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.