pondělí 26. listopadu 2007

Co se děje v PR od 13. do 26. listopadu

Read more!

Buy nothing day. Bude čelit internet nedostatku kapacity? Koktejl pro ženy.


Buy nothing day

Tento pátek se bude slavit v 65 zemích světa den antikonzumerismu. Tento svátek má upozornit na to, že horních 20 % populace spotřebovává 80 % světových přírodních zdrojů. Buy nothing day vznikl před 15 lety v kanadském Vancouveru v neziskové organizaci Adbusters. Tato nezisková organizace je složena z novinářů, aktivistů, studentů a umělců. Tento den každoročně nabývá různých podob – od rodinných akcí, přes politicky nabité protesty až po umělecké happeningy. Připojí se tento rok i Česká republika k dalším 65 státům světa?

Zdroj: Econnect


Bude čelit internet nedostatku kapacit?

Studie zjistila, že množství nových videí a dalších webových obsahů by mohlo do roku 2010 zahltit internet. Studie též poukázala na to, že internetová infrastruktura zejména v severní Americe přestane být v nejbližších 3 – 5 letech dostačující.

Zdroj: Stratégia SK


Koktejl pro ženy

Od příštího roku magazín Koktejl připravuje zcela nový projekt – Koktejl pro ženy. Tento časopis bude vycházet dvakrát ročně a bude určen ženám, které se zajímají o cestování, zdraví, či bydlení.

Zdroj: Mediář


Dávejte si pozor na virtuální věci

Read more!

V polovině listopadu se virtuální svět zapsal do historie zločinu. Každý zločin má místo činu a motiv. Místem činu se stal hotel Habbo, jehož příznivci se stávají virtuálními správci a možná i majiteli pokojů. Idyla avatarů a jejich zařízených pokojíčků, kde si hrají své hry byla dlouho dokonalá, než v hotelu někdo začal krást židle. A nejen ty. Prvním motivem, který každého napadne, je zlomyslný žert. Vždyť ten neexistující nábytek nemá žádnou cenu, nebo má?

Zpravodajské agentury a pravděpodobně ani nizozemští policisté nelenili a škodu vyčíslili na 108 000 korun. Takže to byly skutečné peníze! Virtuální svět se skutečnými penězi potkává ve dvou okamžicích. Uživatel si za skutečné peníze nabíjí své herní kredity, které mu pomohou k získání herních prostředků. V tomto případě například nábytku do hotelového pokoje. Je pravda, že pokoj bez postele a židlí nemá valný smysl, pokud člověk není podlahář nebo malíř pokojů. Nedivme se tedy, že si hráč, kterému zmizí postel, stěžuje. Podruhé se realita peněz dotkne tohoto světa, když někdo na své virtuální šikovnosti vydělá kredity a pak je někomu za skutečné peníze prodá. Prodeje identit, firem nebo vybavení v těchto hrách představují reálný obchod.

Ukradené židle z hotelu se tak dotkly obou těchto oblastí. Poškození si židle koupili za kredity a někdo jim je ukradl. To je nepochybně protiprávní. Když si v kasinu koupíte žetony za dvěstě tisíc a někdo vám je ukradne ze stolu, je to vlastně stejné. A když potom s těmi ukradenými žetony zloděj vyhraje, i výhra je tak získána protiprávně, tedy pokud ho někdo chytí. U něčeho tak univerzálního jako jsou peníze je to těžké, u žetonů v kasinu je to jednodušší a když se vrátíme k nábytku – opět například židle - s dvaceti židlemi pod kabátem se také utéct nedá – ani na webu. (Napadá mne bezděky česká klička: s dvaceti židlemi utíká jen blbec, zběhlý světák ukradne celou továrnu).

Virtuální světy mají naštěstí své hranice. Židle z hotelu mají hodnotu pouze v tomto hotelu, získané kredity se také nedají použít v jiné hře. Zloděj se bohužel nedovtípil, že pokud někomu nábytek chybí a někomu přibyl, lze jej najít. Ajtík si domyslí, že jistě včetně historie transakcí. Provozovatel serveru musel být hodně sebekritický, aby přiznal, že vše není v pořádku, sám to nedokázal vyřešit a zapojil policii. Nizozemská policie tak zaznamenala nepochybný úspěch. Prokázala dostatek odvahy neprohlásit, že takové věci řešit nebude a vyvodit z činu právní důsledky. Nalezení pachatele, který se možná prozradil tak, že v hotelovém pokoji měl jednu postel a šedesát židlí a organizoval jejich aukci, bylo jistě celkem snadné.

PR oddělení policie odvedlo také dobrou práci, už jen tím, že se tato story dostala tak rychle na světlo. Kreativitou nešetřili ani při výrobě televizního spotu. Záběry připomínaly spíš celostátní zátah na mafii než zatčení malého zloděje. Kukly, přilby, samopaly, nechyběla snad ani termonukleární tarasnice, proslulá z TU tři sta třináct. Zlodějíček nejspíš ve skutečnosti šel podat na stanici vysvětlení, zpravodajství vyvolalo dojem, že v Holandsku se zásahovka volá běžně i na patnáctileté zlodějíčky.

Dá se tedy říci, že s hotelem vše dopadlo dobře a plyne z toho několik závěrů:
Pokud jde o zločin, Češi nebyli tentokrát první, přestože nápad i provedení jsou nám tak nějak blízké. Kdybychom první byli, tak by se z toho stala lidová živnost, protože pachatel by se i v případě prozrazení pravděpodobně dočkal promlčení svého činu, nikoli soudu nebo trestu. Podle hotelu Habbo lze také usoudit, že zlodějna kvete v každé společnosti. Pokud jde o hotel, příště bude na scéně virtuální prostituce, což je logické. Máme pokoj, postel i žádostivou avatarku, která za 7 kreditů předvede klientovi-avatarovi třeba cestu kolem světa.

Co nás ještě čeká? Bojůvky a domobrana. Tyto sociální modely kromě reálných nebezpečných míst fungují v každé sci-fi. Pokud by tedy neovládly i naše paralelní světy, stal by se nejspíš zázrak. K tomu je potřeba vytvořit protiváhu. Virtuální ochranky, soukromé detektivy a armády. Skvělá příležitost pro vítězství dobra nad zlem. Velkou příležitost představuje také zavedení záporných avatarů. Všichni by se tak nemuseli tvářit jako nejdokonalejší a nejhodnější andílci a moderní mládežníci. Mohli by se rovnou profilovat po svém Představte si profil: jsem zloděj a podvodník, vypadám a páchnu jako když jsem vylezl z popelnice.

Potom by mohla vzniknout virtuální policie, která by virtuální prohřešky virtuálně řešila. Zde jsme možná nizozemské kolegy předehnali. Podle převládajícího názoru médií na viditelnost policie na našich silnicích je zřejmé, že naše dopravní policie již tento model zavedla.

úterý 13. listopadu 2007

Na českém trhu bude vycházet nový ekonomický deník

Read more!

Na počátku prosince by měl v Česku začít vycházet nový ekonomický deník. Vydavatelem bude Mladá fronta.

Název deníku bude E15 a bude se zdarma distribuovat přímo do firem. Doufejme, že se nezařadí do sekce tiskovin se slušným nákladem, ale bez možnosti najít jediného živého čtenáře (Korektora nepočítám.). Podle zprávy MF by měl být obsah zaměřen na zpravodajství ze světa byznysu, ekonomiky, politiky a životního stylu.

Distribuce bude probíhat do firem, administrativních center, finančních institucí, hotelů, státních institucí, univerzit, vlaků vyšší kvality, letadel a na letiště či do kaváren. Plná verze deníku by také měla být k dispozici na www.e15.cz.

Zdroj: Mladá Fronta



Co se děje v PR od 6. do 12. listopadu

Read more!

Česko – cílová destinace spamu. Správný krok Respektu? Reklama má vliv na to, co děti pijí. Demonstrace za propuštění egyptského bloggera.

Česko – cílová destinace spamu
Nedávná akce Den proti spamu přinesla otázku, jak velký problém je spam v České republice. Dle výzkumu společnosti Gartner podíl spamu u uživatelů se pohybuje vysoko - přibližně 85 až 90 procent pošty tvoří spam.

Zdroj: Lupa.cz

Správný krok Respektu?
V září tohoto roku se Respekt odhodlal k odvážnému kroku. Změnit tvář svého časopisu – přešel na barevný, časopisový formát. Čekalo se, jak čtenáři na tento krok zareagují a oni zareagovali pozitivně. Za září, první měsíc, kdy časopis vyšel v nové podobě, stoupl prodej o 60 procent a též čtyřnásobně vzrostly příjmy z inzerce.

Zdroj: Lidovky.cz

Reklama má vliv na to, co děti pijí
Dle psycholožky Jany Porubcové hlavní důvod, proč děti jsou snadno ovlivnitelné reklamami, je jejich potřeba se s někým anebo s něčím ztotožnit, proto se v reklamách často objevují různé populární osobnosti. Mezi strategie reklam společností Coca Cola a dalších je též pořádat různé soutěže spojené se zajímavými odměnami, které děti také často lehce zlákají.

Zdroj: Stratégie.sk

Demonstrace za propuštění egyptského bloggera
Dne 9.11. se ve více než patnácti hlavních městech včetně Prahy demonstrovalo za propuštění egyptského bloggera Karíma Ámera. Ten byl zadržen kvůli vyjadřování svých názorů a letos v únoru odsouzen k čtyřletému vězení. Student je první, kdo byl v Egyptě odsouzen za kritiku náboženských autorit, islámu a prezidenta Mubaraka zveřejněnou na internetu.

Zdroj: Econnect

středa 7. listopadu 2007

Co se děje v PR od 30. října do 5. listopadu

Read more!

Američané milují internet. První virtuální módní přehlídka v New Yorku.

Američané milují internet
Podle výsledků společnosti Zogby International 24 % Američanů miluje internet a mnoho mladých lidí ho považuje za svého „nejlepšího přítele“. 31 % nezadaných ho považuje za náhradu za partnera a čtvrtina Američanů má svůj profil na MySpace či na Facebook.

Zdroj: Strategie.sk a Techtree

První virtuální módní přehlídka v New Yorku
Tento týden se na Manhattanu uskuteční první módní přehlídka bez modelek. Této akce se zhostí americký diskontní maloobchod Target, který je již z minulosti znám svým novátorským marketingem. Hologramy šatů zde budou předvedeny na holografickém molu. Díky tomuto kroku bude přehlídka dostupná všem nadšeným obdivovatelům módy.

Zdroj: Novinky.cz

 
Tento blog vytvářejí zaměstnanci PR agentury Fleishman-Hillard (www.fleishman.cz), názory jednotlivých zaměstnanců nemusí vyjadřovat stanovisko zaměstnavatele.